Så får du bättre hårväxt

Det kan vara bra att veta att det som framförallt styr hur vårt hår ser ut är vilka gener vi har. Om du din familj är tunnhåriga så är chansen stor att du också kommer bli det. Dock ska man inte ge upp. Det finns saker som man kan gör.

Stimulera hårbotten

Ett bra sätt att få tjockare hår och bättre hårväxt är att stimulera hårbotten på olika sätt. Exempelvis kan du massera hårbotten med fingrarna på morgonen och kvällen. Du kan också borsta håret med en bra borste. Svinhårsborstar är bra då den även kan användas för att ge din hårbotten massage.

Tvätta håret på rätt sätt

Om man vill ha tjockt hår skall man inte tvätta håret för ofta. Det räcker med en eller två gånger i veckan. När du tvättar håret skall du inte använda för varmt vatten. Hett vatten leder till att håret blir sprött och torrt vilket gör att det lättare bryts av. Det bästa är om du använder ett schampo som är återfuktande, snällt mot din hårbotten och som stimulerar hårets rötter.

Ät dig till hårväxt

Kanske har du någon gång hört att det är bra för håret att dricka öl? Det är faktiskt helt sant. I öl finns det B-vitamin som är bra för håret och stärker det, samtidigt reparerar ämnen som finns i malt och korn de hårsäckar som blivit skadade. Alkohol är dock inte speciellt bra för håret då det torkar ut kroppen och så även ditt hår.

Andra ämnen som är bra för håret är zink, selen och biotin. En allsidig kost med mycket frukt och grönsaker är det bästa alternativet för såväl kropp som hår.

Prata med en frisör nästa gång du går och klipper dig, de brukar ge bra tips!

Tagga ner

Stress är en av de vanligaste orsakerna, näst efter genetik, till att man tappar hår. Det är farligt för hela kroppen med stress så det är inte bara för att behålla ditt hår som du bör ta det lite lugnare i din vardag.

Prata med en läkare

Att man får tunnare hår med åldern är naturligt och drabbar de flesta. Dock skall du prata med en läkare om du märker en tydlig skillnad på din hårkvalitet eller tappar stora tussar med hår då detta kan vara tecken på sjukdom.

Det finns en relativt ovanlig autoimmun sjukdom som heter alopecia där man tappar allt hår på kroppen. Den är inte farlig på annat sätt än att du blir helt hårlös. Dock finns det andra sjukdomar som är farligare där håravfall bara är en lite del av en större och mer allvarlig sjukdomsbild.

Publicerat den
Kategoriserat som Skönhet